Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Разработихме софтуер срещу подслушването на GSM-те


Препоръчан отговор

0000036622-article.jpg

Варненска фирма разработи Софтуер за защита от подслушване на телефонни разговори по съществуващата GSM мрежа на мобилните оператори.

Според варненската компания Крипто стандартът GSM не осигурява необходимото ниво на сигурност на мобилните разговори. Телефонният разговор по мобилните мрежи може да бъде лесно прихванат и подслушан с помощта на широко достъпни устройства.

Техният софтуер SecureGSM е предназначен за борба с прихващане и подслушване на мобилни телефони. Решението позволява двустранно водене на сигурен разговор и изпращане на сигурни съобщения по съществуващата GSM мрежа на мобилните оператори.

SecureGSM защитава телефони с операционна система Windows Mobile. Програмата шифрира гласовия трафик, като използва 256-битов, троен шифър, с алгоритмите AES, Twofish, Serpent, които се съчетават с 4096-битов Diffie-Hellman алгоритъм за размяна на публични ключове.

Според Крипто "нито един от тези алгоритми не подлежи на дешифриранe". SecureVoice е друг продукт, аналогичен на SecureGSM, който осигурява защита против подслушване на GSM разговорите, провеждани на телефони с операционна система Symbian.

Програмата използва 2048-битово RSA криптиране при размяна на ключовете и ARC4 алгоритъм за гласово криптиране, уточнява текнюз. Криптиращият алгоритъм ARC4 се прилага във военните звена и беше дълго време класифицирана информация от американските военни служби.

Софтуерът PhoneCrypt работи аналогично на SecureVoice, като използва 4096-битово RSA криптиране при размяна на ключовете и 256-битов AES (SHA 256) алгоритъм за криптиране на гласовия трафик.

Програмата улавя и алармира за атаки от типа "man-in-the-middle". Съдържа и модул за криптиране на файловете и директориите на самия телефон. Защитата с продуктите на Крипто е съпоставима с тази на системите за сигурност, използвани от тайните служби, силовите министерства и военните организации, посочват от компанията, която е генерален представител на SecureGSM за България и търговски представител на 5Pro и SecurStar.

Днес.бг

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми казвайте , че вярвате на софтуер --- тук

http://gsm.metincom.net/e107_plugins/forum...546.0#post_3740

Те хората вече са го измислили. Всеки софтуер може да се хакне , да не говорим за телефона , а каква полза от криптиращ софтуер на неработещ телефон ??

Внимавайте в избора и четете !!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми казвайте , че вярвате на софтуер --- тук

http://gsm.metincom.net/e107_plugins/forum...546.0#post_3740

Те хората вече са го измислили. Всеки софтуер може да се хакне , да не говорим за телефона , а каква полза от криптиращ софтуер на неработещ телефон ??

Внимавайте в избора и четете !!!

Ти не ползваш ли софтуер ? Значи в определена степен му се доверяваш.

Може да са го измислили, само че как ще го инсталират на телефона ми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То и за Symbian има софтуер за подслушване :ph34r:

http://www.gsmspy.nm.ru/spyphoneinterceptors.html

http://www.x-interceptor.com/

http://www.gsmspyphone.com/spyphoneINTERCEPTOR.html

http://www.itbusinessedge.com/blogs/top/in...-create-rexspy/

По - важното е че връзката се осъществява по CSD канала и там се криптира! Дори и да имаш инсталиран софтуер на същия телефон (което може да стане само ако физически имаш достъп до него !) то софтуера прави запис на осъществените разговори по гласовиа канал :love: който не се използва в случай на защитен разговор!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеца по-късно...

Ето истинската защита : вече и на нашия пазар може да се намери крипто телефон със смарт карта Enigma през който разговорите се криптират и са невъзможни за подслушване от конкурентите. Вижте какво намерих www.comtradehs.com

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно...

задължителна регистрация в МВР на хрдуерно криптиращи устройства така че Енигма може и да ви защити :)

Закон за електронни съобщения

Чл. 274. (1) Радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства, включващи хардуерни приспособления към съоръженията или крайните устройства за криптографиране на електронни съобщения и използващи криптографски ключ с дължина, по-голяма от 56 бита, се произвеждат или внасят след регистрация в специализираната дирекция по чл. 113 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

(2) Не подлежат на регистрация по ал. 1 криптографски устройства за защита на банкови транзакции, смарт карти, криптори за кодиране на телевизионен сигнал, мобилни телефони без вграден допълнителен криптомодул и криптографски средства, използвани от представителства или други организации със статут на дипломатически мисии.

(3) За радиосъоръженията и крайните електронни съобщителни устройства по ал. 1 се води публичен регистър. Регистърът се публикува на страницата на Министерството на вътрешните работи в интернет.

(4) В регистъра по ал. 3 се съдържа следната информация:

1. идентификационни данни на производителя или вносителя:

а) за физически лица - трите имена и постоянен адрес;

б) за юридически лица и физически лица - еднолични търговци - наименование (фирма), седалище, адрес на управление;

2. наименование и тип на крайното устройство по ал. 1.

Чл. 275. (1) За регистрация на радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства по чл. 274 производителят или вносителят подава заявление до специализираната дирекция по чл. 113 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

(2) Заявлението по ал. 1 съдържа:

1. идентификационни данни на производителя, съответно на вносителя (вносителят посочва данни и за производителя):

а) за физическите лица - трите имена, ЕГН и постоянен адрес, а за чужденците - личен номер;

б) за юридически лица и физически лица - еднолични търговци - наименование (фирма), седалище, адрес на управление и единен идентификационен код по БУЛСТАТ, а за чуждестранни лица - съответния идентификационен код;

2. пълното наименование на радиосъоръжението или крайното електронно съобщително устройство;

3. кратко описание на радиосъоръжението или крайното електронно съобщително устройство, включващо вида на използваните криптографски алгоритми и дължината на криптографските ключове.

(3) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. копие от техническата документация на радиосъоръжението или крайното електронно съобщително устройство;

2. описание на криптографските алгоритми, ако те не са публично известни, начините за тяхната инициализация, режимите на работа и форматите на входящите и изходящите данни.

(4) Заявлението и документите към него се подават на български език.

(5) В случай на непълнота на заявлението или на липса или непълнота на приложенията към него производителят, съответно вносителят, се уведомява писмено да отстрани пропуските. Ако пропуските не бъдат отстранени в срок 30 дни от датата на уведомлението, процедурата се прекратява.

(6) Специализираната дирекция по чл. 113 от Закона за Министерството на вътрешните работи вписва радиосъоръжението или устройството в регистъра по чл. 274, ал. 3 в срок 30 дни от датата на получаване на заявлението и приложенията към него или от отстраняването на пропуските по ал. 5.

Чл. 276. (1) На лицето, което внася и произвежда радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства по чл. 274, ал. 1, специализираната дирекция издава удостоверение за вписването в регистъра по чл. 274, ал. 3.

(2) За издаването на удостоверението по ал. 1 се заплаща такса в размер, определен в тарифата за таксите, които се събират от Министерството на вътрешните работи по Закона за Министерството на вътрешните работи.

Чл. 277. Лица, които извършват сделки с радиосъоръжения и/или крайни електронни съобщителни устройства по чл. 274, ал. 1, предоставят писмена информация на съответното регионално звено за борба с организираната престъпност в Министерството на вътрешните работи относно всяка сделка с такова съоръжение или устройство - име, тип, сериен номер и идентификационни данни по чл. 274, ал. 4, т. 1 за лицето, с което е осъществена сделката, периодично най-малко на три месеца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

за горе цитираното от закона

като го прочетеш ще откриеш няколко вратички без проблем

е това нашите закони решето направо

Редактирано от saentist (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...